vineri, 29 aprilie 2011

Uneori poate prea dulce...

Zaharul rafinat (alb) – cea mai dulce otrava


Sfecla de zahar se compune din peste 50 de constituenti cunoscuti. Zaharul insa, contine numai unul din acestia si anume zaharoza. Inselator prin gust, zaharul provoaca in organism o multime de dezechilibre. Este cunoscut, de toata lumea, faptul ca dulciurile provoaca diabet, favorizeaza depunerile de colesterol si supun inima unor eforturi suplimentare.
Chimia afirma ca zaharul este de natura organica. Acest fapt este adevarat, dar incomplet. Prin rafinare, zaharul isi pierde enzimele si toti ceilalti constituenti atat de necesari vietii. Spre a fi metabolizat, zaharul are nevoie sa foloseasca din rezervele organismului de calciu, magneziu, crom, vitamina B1 si de enzime.
In corpul nostrul, zaharul strabate cu usurinta intestinul subtire si ajunge in sange. Zaharul produce modificarea sangelui si confera o stare de hiperglicemie. Apoi, apare o rapida excitare fizica si psihica. Pancreasul primeste un soc si secreta mai multa insulina decat in mod normal. Dupa aproximativ 10-15 minute se instaleaza o stare de hipoglicemie ce se manifesta prin aparitia unei stari de oboseala. In acest proces este afectat si ficatul, care isi transfera o parte din rezerva de glucide in sange.

Alternantele acestea, datorate consumului de zahar, deregleaza metabolismul si epuizeaza sistemul nervos.
Zaharul afecteaza grav si imunitatea. Insulina care ramane in circulatia sanguina mult timp dupa ce zaharul a fost metabolizat, inhiba hormonul de crestere secretat de glanda pituitara.
Alte afectiuni produse sau favorizate de consumul zaharului sunt: cariile dentare, bolile cardiovasculare, obezitatea, arterioscleroza.
Toate aceste efecte negative ale zaharului sunt vizibile in timp. Insa, reactiile imediate ale organismului ne afecteaza viata de zi cu zi.
Cel mai sanatos inlocuitor al zaharului este mierea de albine.
Tot ca inlocuitor al zaharului rafinat, dar fara a fi nociv sanatatii, va recomandam zaharul invertit.( Se amesteca 1 kg de zahar cu 450 ml apa si o lingurita de acid citric sau acid tartric (sare de lamaie). Se aseaza cratita pe foc si se mai tine 10 min din momentul in care incepe sa fiarba, colectand mereu, cu o lingura de lemn spuma de deasupra. Se lasa la racit, apoi se pastreaza intr-o sticla sau intr-un borcan cu capac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu