sâmbătă, 11 februarie 2012

O lamaie = Vitamina C, vitamina B, riboflavina, calciu, fosfor, magneziu, proteine si hidrati de carbon


lamai
Dintre toate citricele existente pe piata, lamaia este cea mai importanta sursa de substante nutritive, atat de necesare organismului, mai ales in aceasta perioada rece.
Vitamina C, vitamina B, riboflavina, calciu, fosfor, magneziu, proteine si hidrati de carbon, toate acestea se gasesc din belsug in lamaie.
Consumata dimineata, ca atare sau sub forma de suc, efectele benefice asupra starii tale de sanatate vor fi si mai puternice.
Desi este acra, acidulata, lamaia se recomanda persoanelor care sufera de aciditate gastrica, deoarece stimuleaza producerea de enzime in ficat si pancreas. Cine are un stomac sensibil si se baloneaza dupa o masa copioasa se poate trata cu sucul stors dintr-o jumatate de lamaie, diluat in putina apa rece sau calda.
Contra senzatiei de voma, care poate sa apara din foarte multe motive, dar mai ales dupa o masa in care ati amestecat multe feluri de mancare si poate si de bautura, puneti cateva felii de lamaie in apa clocotita si usor indulcita si beti lent, inghititura cu inghititura. In scurt timp, senzatia de voma va disparea.
In caz de rau de transport, doua picaturi de ulei esential de lamaie puse intr-o lingurita de zahar fac sa dispara imediat greturile.
Daca te-ai ranit si nu ai altceva la indemana in afara de o lamaie, atunci tot e bine. Sucul de lamaie dezinfecteaza ranile deschise, opreste sangerarea si serveste la cicatrizarea rapida a ranilor.
Daca te doare gatul ori simti ca raceala iti da tarcoale, tot lamaia iti poate fi de ajutor. Intr-o cana cu apa calda pune cateva picaturi de lamaie si adauga si o lingurita de miere de albine, de preferinta poliflora. Infuzia pe baza de suc de lamaie si miere de albine ajuta organismul in lupta lui zilnica, pe timpul iernii, impotriva gripei, racelii si bronsitei.
Sucul de lamaie musteste de vitamina C. De aceea, este preferat in lupta cu oboseala. Si daca oboseala s-a instalat mai ales dupa o seara cu ceva mai mult alcool, sucul de la o jumatate de lamaie face sa dispara mahmureala si ajuta intoarcerea la o viata normala cu mintea limpede.
Sucul de lamaie se obtine foarte usor, in casa, folosind un storcator manual de citrice care poate fi cumparat de la orice raion de menaj. Daca intr-adevar vrei un suc natural, atunci prepara-l singur si nu-l folosi pe cel din comert, plin de chimicale.
Aftele devin mai putin dureroase si se vindeca mai usor daca se tine in gura, cat se poate mai mult, un amestec de suc de lamaie cu miere de albine.
Daca gingiile sangereaza, freaca-le cat mai des, timp de cateva secunde, cu partea alba a cojii de lamaie.
Ca sa aiba mai mult suc, ruleaza lamaia in palme pret de cateva secunde sau scufund-o in apa calda. In acest fel, pulpa fructului se separa de coaja si sucul va iesi din abundenta.
Slabeste eficient cu lamaie
Daca ar fi vara, te-am pune sa te gandesti la ceva ce poate bate apa cu lamaie in materie de alimente reconfortante si ai vedea ca nu prea exista. Insa si iarna lamaia are loc in alimentatie, mai ales ca te ajuta sa slabesti.
Ezinearticles scrie ca lamaia manipuleaza procesul termogenic al corpului, permitandu-i sa arda grasimile si caloriile mult mai eficient.
Adaugarea apei in lamaie poate modifica nivelul pH-ului din organism, facandu-l mai acid. Mai multa aciditate inseamna o crestere a ritmului de pierdere in greutate.
Fructele iernii: Lamaia tratateaza gripa si racelile
Un studiu a demonstrat ca cei care au consumat apa plata cu lamaie au avut mai putine pofte decat cei care au mers pe mana placebo. In plus, prin acest consum se echilibreaza nivelul zaharului din sange, se reduce apetitul, ceea ce duce la evitarea mancatului in exces, si se creste nivelul de energie.
Sucul de lamaie actioneaza ca un diuretic, ajutandu-te sa elimini mai repede apa din organism. Asta inseamna ca, in ciuda faptului ca nu o sa pierzi grasime, datorita faptului ca elimini apa din corp te vei simti mai usor.
Nu uita ca sucul de lamaie poate fi consumat nu doar cu apa, ci si in ceai sau in salate.

sursa: codexalimentarius

Nucile si fructele de padure mentin creierul sanatos


nuci si fructe de padure
Care sunt alimentele ce ne ajuta sa mentinem creierul intr-o stare excelenta? Sunt destul de multe, cum ar fi: nucile, ceaiul, fructele de padure si altele. Mai jos vom vorbi putin despre fiecare in parte.  
Nucile
Consumul de nuci revitalizeaza functiile cognitive si motoare. Contine un compus de acid alfa-linoleic si alti polifenoli, care actioneaza impotriva radicalilor liberi si intareste comunicarea intre neuroni.
Antioxidanti
Acestia protejeaza celulele de efectele radicalilor liberi si se pot gasi in legume si fructe.
Fructe de padure
Murele, zmeura si alte fructe de padure ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a neuronilor si, de asemenea, incetineste si aparitia bolilor neurodegenerative.
Acidul folic
Acesta se gaseste in legumele cu frunze verzi. O doza luata timp de 3 ani imbunatateste memoria si agilitatea mintii.
Acizi grasi OMEGA 3
Acizii grasi OMEGA 3 se gasesc in peste, iar consumul acestor acizi, macar o data pe saptamana, reduce deteriorarea mentala in timp.
Ceaiul
De retinut, ceaiul este cea mai sanatoasa bautura.
Beta Caroten
50 de miligrame zilnic, timp de 15 ani, reduc imbatranirea creierului si previn aparitia dementei. Beta Carotenul se gaseste in spanac, morcovi, broccoli si altele.
Seleniul
Acesta se gaseste in struguri, orez integral, piersici, orz, sparanghel si ovaz, ofera proprietati antioxidante si reduce deteriorarea celulara. (esanatos.com)

Pepenele galben reprezinta o sursa foarte buna de Vitamina A


pepene galben
Originar din Asia tropicala, pepenele galben este o alegere inspirata deoarece este dulce, suculent, aromat si are in compozitie foarte multe vitamine, minerale si antioxidanti a caror efecte terapeutice le vei simti imediat.
Persoanele cu un apetit mare pot manca pana la un kilogram de pepene la inceputul zilei si unul la pranz. Astfel, vei scapa de senzatia persistenta de foame si vei consuma o cantitate mult mai mica de alte alimente.
S-a descoperit ca unele substante din pepenele galben au efect de echilibru asupra sanatatii unor glande cu secretie interna. Compozitia sa ii confera calitati diuretice, laxative, si de regenerare a tesuturilor. De aceea, pepenele galben este indicat in oligurii (scaderea cantitatii de urina), constipatie, hemoroizi, guta, reumatism sau litiaza. Praful obtinut din semintele de pepene galben, este benefic in problemele digestive.
Pepenele galben reprezinta o sursa foarte buna de Vitamina A, care este foarte importanta pentru vedere si pentru o piepe sanatoasa. Este o sursa bogata de Vitamina C, un antioxidant important si de potasiu. Mai exact, un castron cu pepene galben contine ceva mai mult decat necesarul zilnic recomandat de Vitaminele A si C.
Alegerea si pastrarea pepenelui galben
Cand cumparam pepeni galbeni alegem pe cei care sunt grei pentru dimensiunea lor si nu au nici un sunet atunci cand sunt agitati. De asemenea, ar trebui sa aiba un miros proaspat, parfumat si nu de fermentat sau supramaturat. Evitati orice fruct zdrobit sau cu pete moi. Cei necopti pot fi lasati sa se coaca intr-un loc ferit de umiditate, apoi se pastreaza in frigider.
Modalitati de a include pepenele galben in alimentatie
- adaugati in piureuri, cereale si salate
- pepene galben cu prosciutto ca aperitiv
- puneti pepene galben in salata de fructe pentru o aroma intensa
Valori nutritionale pentru un pepene galben de marime medie
Calorii: 48 Kcal
Grasime: 0,1 g
Proteine: 1.1 g
Fibre: 1 g
Glucide: 6,6 g
Calciu: 11 mg
Magneziu: 11 mg
Fier: 0,3 mg
Vitamina C: 21,8 mg
Vitamina E: 0.1 mg
Vitamina B3: 0.2 mg
Vitamina B5: 0.1 mg
Vitamina B6: 0.2 mg
Vitamina B9: 8 mg
Indice glicemic: Mediu (56-69)

luni, 6 februarie 2012

Secretele industriei carnii

“Aceste alimente nu pot fi digerate de tubul digestiv, decat in zece ani. Efectul imediat este aparitia gastritelor si a ulcerelor, dar si a celei mai urate forme de cancer – cel colonorectal”, spune Mencinicopschi.
Secretele industriei carnii: chimicalele din salamuri
Aditivii sintetici din semipreparatele din carne raman in organism chiar si zece ani, pentru ca tubul digestiv nu le poate digera. Consumul anual de mezeluri in Romania este de aproximativ zece kilograme pe cap de locuitor, ceea ce inseamna ca, in fiecare zi, un roman mananca cam 28-30 de grame de produse din carne. Anul trecut, media tarilor europene mergea catre aproape 100 de grame consumate zilnic. Totusi, diferenta este data de calitatea semipreparatelor romanesti din carne, care este printre cele mai slabe din Europa, asta si pentru ca romanii nu se arata preocupati de ce pun in farfurie.
Slanina multa si injectii cu apa
In unitatile de productie mari si in abatoarele tehnologizate sacrificarile de animale sunt rare. Dupa transare, 80% din carne se foloseste pentru specialitati, iar restul intra in productia salamurilor, a carnatilor, parizerului si a crenvurstilor.
Cantitatile sunt ajustate cu multa slanina tare, dar si cu soia sau alte grasimi hidrogenate. Malaxarea se face intr-un recipient mare de metal, in care se pun la tocat carnea, apoi slanina si soriciul. Din saci de rafie se adauga faina de soia, si, potrivit fiecarui retetar, se adauga aditivi sintetici si coloranti. Omogenizarea se face in cateva minute, iar pasta prinde gust si aspect de carne. Ambalarea se face in membrane de plastic, care, uneori, ajung sa coste mai mult decat compozitia produsului.
De cealalta parte, produsele “premium”, ca pastrama, muschiul sau cotletul, sunt injectate cu saramura si fosfati, compusii care retin cea mai multa apa. Injectarea se face cu o masina speciala cu ac, iar vidarea mascheaza ca produsul e umplut cu apa. Saramura, care trage foarte mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arteriala si diabetul. E-urile sunt importate si, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obtiunite prin deshidratare.
Departe de “mancatul sanatos”
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, spune ca absolut toate produsele din magazine, mai putin cele “eco”, sunt pline de chimicale. Cel mai mult, insa, atrage atentia asupra intoxicarii cu reclame: “Mezelurile si sanatatea n-au nimic in comun. Copiii n-ar trebui sa
consume niciun gram. De aceea, publicitatea este agresiva pe segmentul celor mici”. Chiar daca au fost siliti de legi sa treaca pe etichete toate componentele retetei, producatorii din Romania se feresc sa dezvaluie cantitatile adevarate de carne dintr-un produs. Dintr-o lista de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfati, nitriti, nitrati, arome sintetice si coloranti, multa sare si multa apa.
Medicii spun ca efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. In schimb, pe timp indelungat, efectele sunt dezastruoase. “Romanii s-au obisnuit sa cumpere apa la la pret de carne. In ultima vreme, au aparut tot soiul de aditivi care n-au fost testati toxicologic, dar pe care producatorii au inceput sa-i foloseasca intens. Dintre cei mai periculosi sunt fosfatii, care, in exces, impiedica fixarea calciului
in oase. Imaginati-va ce inseamna asta pentru copii”, spune Gheorghe
Mencinicopschi. 80% din carnea transata merge pentru specialitati, ca pastrama si cotletul.
Etichetele fara valoare
Specialistul in sanatate alimentara atrage atentia ca potentiatorii de aroma, care se regasesc chiar si in specialitatile mai scumpe din carne, provoaca un apetit ridicat si dau de pendenta: “Glutamatul monosodic da un gust foarte bun. Stimuleaza pofta si te face sa mananci incontinuu. Efectul nu-i imediat, dar mancand si mancand, duce la obezitate”. Din lista lunga de compusi chimici alimentari, colorantii sunt bombe pentru organism. “Rosul carmin se extrage dintr-o insecta. In procesul chimic de extractie, se foloseste aluminiul. Consumul distruge celulele nervoase si riscul cel mai mare il reprezinta Alzhaimerul”,
explica Gheorghe Mencinicopschi.
Aspectul de “delicios” al mezelurilor este dat, in mare parte, de faina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din compozitia unui parizer ieftin sau a unui salam.
“Soia in stare pura, nemodificata genetic, a ajuns sa fie cel mai sanatos ingredient dintr-un salam. Amidonul, in schimb, chiar n-are ce cauta intr-un produs din carne. Pentru ca nu vor sa fie scrupulosi, producatorii promit sa-l treaca pe lista ingredientelor”, spune Mencinicopschi.
Bolile care ne urmaresc
Fosfatii din mezeluri impiedica fixarea calciului in oase. Afecteaza cresterea copiilor, iar in 20 de ani, femeile vor suferi de osteoporoza. Barbatii vor scadea la batranete mai repede in inaltime si, in multe cazuri, vor fi obezi. Semipreparatele mai contin gume de omogenizare, care, pe langa faptul ca retin apa, au rolul de a omogeniza.
Carnati Cabanos – 44% CARNE
Continut: carne de porc inferoara – cu slanina si sorici – 44%, carne de vita – 16%, faina de soia – 40%. Se adauga usturoi, condiment universal, coriandru si agent de afumare.
Aditivi: stabilizatori: (polifosfat de potasiu, caragenan), antioxidant (acid ascorbic), potentiator de gust, glutamat monosodic (aditiv care provoaca apetit mare si dependenta), zaharuri – dextroza, lactoza, colorant natural: carmin, conservant – nitrit de sodiu si nitrat de potasiu.
Pentru omogenizare se mai folosesc grasimile vegetale. Se ambaleaza in intestine subtiri de oaie. Se lasa la fiert 20 de minute, la 75 de grade C. Zvantarea se face intr-o camera frigorifica, timp de 2-3 ore.
Carnati de porc – 60% CARNE
Continut: carne de porc 60%, cu slanina si sorici, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, apa 20%, sare, condimente si arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu si potasiu), antioxidanti (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potentiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoza, dextroza), colorant natural – carmin, conservanti: nitrit de sodiu si nitrat de potasiu.
Nitritul de sodiu previne cresterea bacteriei ce cauzeaza botulismul, mareste timpul de valabilitate al produsului, stabilizeaza culoarea rosie a carnurilor procesate si da o aroma specifica.
Cotlet de porc – 60% CARNE
Continut: cotlet de porc, un strat de slanina de 0,5-1 centimetri. Carnea, taiata suvite, se injecteaza cu saramura 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o masina speciala cu ac. Se pune apoi intr-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper si coriandru, unde se lasa timp de mai multe ore. In sos se mai adauga antioxidanti, potentiatori de gust. Se lasa sase zile la rece, apoi se afuma industrial. 14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei forme de boala pulmonara obstructiva cronica, care este foarte grava. Afectiunea reprezinta una dintre primele cinci cauze de deces in Vest. Se manifesta prin scaderea capacitatii organismului de a mentine o concentratie normala de oxigen in sange.
Lebarwurst – 62% CARNE
Contine: carnea capului de porc in proportie de 62%, slanina tare 7%, organe – inima, rinichi, splina 15%, ficat 16%. Se adauga supa de la fierberea capului, mixul de condimente, ceapa fiarta, zahar si sare. In malaxor se adauga aditivii – colorantul alimentar – carmin, antioxidanti, amidon de cartofi. Compozitia se ambaleaza in membrane sintetice si se fierbe la 75 de grade C.
Un lebarwurst “traditional” trebuie sa contina mai putin de sase grame de sare la 100 de grame de produs si, in principiu, sa aiba cel mult trei aiditivi sintetici, iar termenul de valabilitate sa nu depaseasca zece zile. Un produs mai putin conservat isi schimba culoarea la deschiderea ambalajului.
Parizer de porc – 80% SLANINA SI SORICI
Contine:80% slanina si sorici de porc, 10% carne de pasare dezosata mecanic (in care intra oase macinate), faina de soia, proteina vegetala, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potentiatori de gust, coloranti (carmin). Dupa amestecare, compozitia se fierbe timp de 20 de minute in apa, la 75 de grade C. Din cauza amidonului si a fibrelor din soia, confera
starea de satietate. In schimb, este greu de digerat. Carnea dezosata mecanic este pasta rezultata din dezosarea carcaselor de pasare, care este prelucrata cu
utilaje speciale. Aceasta pasta contine si resturi de piele, chiar si oase.
Salam de vara – 60% SLANINA SI SORICI
Contine:60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara – adica ceea ce se poate prelucra din picioare, gat – mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imita gusturile condimentelor, faina de soia 20%, antioxidanti, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriti, nitrati, pasta de usturoi, zahar. Toate acestea se amesteca in malaxoare, apoi se ambaleaza in membrane artificiale (de plastic), se zvanta si se afuma industrial intr-o camera unde, teoretic, ar trebui sa stea cel putin patru-cinci zile. In alte cazuri, se adauga agent de afumare.
Pastrama – 40% SARAMURA
Contine: carne dezosata de la pulpa, spata si muschiul de pe spate. Se taie in suvite, se sareaza, dupa care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapa si de usturoi, antioxidanti, coloranti, agenti de afumare si potentiatori de gust. Carnea sta in sos timp de trei pana la cinci zile, apoi se scoate si se leaga cu sfoara. Se injecteaza cu o solutie de saramura de 20-40%, apoi se ambaleaza in pungi de plastic, in vid. Afumarea se face cu fum lichid, care contine cele mai cancerigene hidrocarburi – cele policiclice aromate.
Sunca de porc – 70% SLANINA SI SORICI
Proportiile de carne difera in functie de reteta. Sunca taraneasca contine: 70% carne procesata mecanic (are in compozitie slanina, urme de oase, sorici) – proteine din soia, toata gama de antioxidanti, colorant – carmin. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura, apoi trece in malaxoare de trei ori.
Prima malaxare se face la o ora dupa injectarea cu saramura, a doua la 24 de ore dupa depozitarea la frig si inca o data la 48 de ore dupa maturare. Apoi, compozitia se pune in forme metalice care se tin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. Dupa racire, formele se ambaleaza in pungi de plastic, in vid.

100 ALIMENTE FARA CALORII

1. Afine – normalizeaza glicemia si au calorii negative.
2. Agar – este un gel extras dintr-o alga sub forma de pulbere. Ajuns
in organism, absoarbe lichidele si isi mareste volumul, captand
grasimile si zaharurile. Nu e digerat de organism, ci eliminat cu tot
cu grasimi si zaharuri. Cantitatea optima este de 3 g pe zi. Se poate
folosi la supe si sosuri.
3. Alge marine – contin multe fibre.
4. Ananas – contine enzime care dizolva grasimile.
5. Anason – degreseaza organismul.
6. Andive – au calorii negative, stimuleaza secretia biliara.
7. Anghinare – diuretic, scade colesterolul.
8. Ardei iute – intensifica
metabolismul.
9. Avocado- are proteine vegetale usor digerabile.
10. Broccoli – are calorii negative.
11. Busuioc – degreseaza organismul, are calorii negative.
12. Caise – laxative, ajuta digestia.
13. Cardamonul – este un condiment traditional arab numit si “hell”.
Cateva seminte luate inainte de masa cu 10 minute, stimuleaza
digestia, iar puse in cafea neutralizeaza toxicitatea ei.
14. Carne de curcan – are putine calorii si putine grasimi.
15. Cartofi – se consuma fara grasimi si doar cu alte legume.
16. Castane – ard grasimile.
17. Castravete – are calorii negative, elimina toxinele.
18. Capsune -elimina toxine din organism, au calorii negative.
19. Ceapa – degreseaza organismul, are calorii negative.
20. Chimen – regleaza secretia de enzime.
21. Cicoare – stimuleaza digestia.
22. Cimbru -degreseaza organismul.
23. Cirese – sunt depurative.
24. Coacaze negre -
reechilibreaza metabolismul.
25. Coada-calului – mareste procesele de eliminare a toxinelor 26.
Conopida – are calorii negative.
27. Coriandru – reduce balonarea.
28. Cresonul – se poate consuma ca salata, suc, supa sau pentru
condimentarea carnii si a legumelor. Are efect antibiotic fara a
afecta flora stomacala, intareste sistemul imunitar, e un bun diuretic
si detoxifiant si ajuta la eliminarea grasimii. Ceaiul e bun si contra
tusei. Atentie, planta uscata isi pierde puterile curative!
29. Cuisoare – au calorii negative.
30. Dafinul – are marea proprietate de a dizolva si elimina grasimile,
iar pentru asta nu trebuie consumat in cantitati mari, cateva frunze
puse in mancare sunt suficiente, insa trebuie folosite frecvent pentru
ca efectul sa fie vizibil.
31. Dovlecel – are calorii negative.
32. Fasole patata – este purgativa.
33. Fasole verde – are calorii negative.
34. Ghimbir – intensifica metabolismul.
35. Ginseng – elimina toxinele.
36. Graham – are multe fibre.
37. Grapefruit -contine enzime care dizolva grasimile.
38. Gulie – regleaza nivelul glucozei.
39. Hrean – degreseaza organismul.
40. Kiwi – este puternic antioxidant.
41. Lamaie – degreseaza organismul, are calorii negative.
42. Lemn dulce – stimuleaza ficatul si secretia vezicii biliare si
imbunatateste digestia. Se foloseste radacina si se consuma ca ceai,
infuzie: 2 lingurite la o cana. Se bea dupa masa. Atentie, mareste
fertilitatea, iar consumul pe o perioada mai mare de cateva saptamani
poate duce la hipertensiune sau edeme!
43. Izma – are efect racoritor.
44. Mandarine – reduce indigestia.
45. Mango – are calorii negative
46. Macese – alunga oboseala.
47. Macris – este detoxifiant.
48. Marar – degreseaza organismul, are calorii negative.
49. Mei – are multefibre.
50. Menta – are calorii negative, este diuretica.
51. Mere – au calorii negative.
52. Miere – scade pofta de mancare.
53. Migdale – scad colesterolul.
54. Morcovi – au calorii negative.
55. Mure – sunt laxative.
56. Musetel – usureaza digestia.
57. Napi – diuretic, purifica sangele.
58. Nectarine – au putine calorii.
59. Oregano – intensifica functiile hepatice.
60. Orez basmati – intensifica digestia, racoritor.
61. Orez brun – intensifica digestia.
62. Orz – intensifica functiile hepatice.
63. Papaya – regleaza glicemia.
64. Paducel – reduce aciditatea gastrica.
65. Papadia – intensifica arderile.
66. Pastarnac – este diuretic.
67. Patrunjel – are calorii negative, elimina grasimea.
68. Pepene rosu – este diuretic.
69. Peste – reduce colesterolul, are grasimi bune.
70. Piper – degreseaza organismul.
71. Portocale – au calorii negative.
72. Ridichi – au calorii negative.
73. Rodii – scad colesterolul.
74. Rosmarin – este diuretic.
75. Rosii – degreseaza organismul
76. Salata verde – stimuleaza metabolismul.
77. Salvia – are calorii negative.
78. Schinduf – se consuma semintele sau frunzele, pisate si amestecate
cu mancare. Ajuta la digestie si scade nivelul colestrolului. Sub
forma de ceai: 2 lingurite la o cana cu apa; are efect antitusiv si
laxativ, se bea caldut dupa 3 ore de infuzare.
79. Scoici – regleaza functia tiroidiana.
80. Scortisoara – degreseaza organismul.
81. Secara – grabeste digestia intestinala.
82. Seminte de dovleac – au efect de purificator intestinal.
83. Seminte de floarea-soarelui – au grasimi bune, nu ingrasa.
84. Seminte de in – dreneaza intestinul.
85. Seminte de susan – previn osteoporoza.
86. Sfecla – are calorii negative.
87. Sovarf – este tonic gastric.
88. Spanac – are calorii negative si multe fibre.
89. Sparanghel – are calorii negative.
90. Sofran – accelereaza metabolismul.
91. Tapioca – este un fel de faina obtinuta din tuberculii maniocului,
care ajuta la scaderea colestrolului si la reducerea stratului adipos.
92. Tarhon – dizolva grasimile.
93. Tofu – contine fibre.
94.Telina – are calorii negative.
95. Urzica – e detoxifianta si laxativa
96. Usturoi – degreseaza organismul, are calorii negative.
97. Varza – este diuretica si purgativa.
98. Varza chinezeasca – are calorii negative, este foarte satioasa.
99. Varza de Bruxelles – are calorii negative.
100. Vinete – contin multe fibre
sursa: City News