sâmbătă, 11 februarie 2012

Pepenele galben reprezinta o sursa foarte buna de Vitamina A


pepene galben
Originar din Asia tropicala, pepenele galben este o alegere inspirata deoarece este dulce, suculent, aromat si are in compozitie foarte multe vitamine, minerale si antioxidanti a caror efecte terapeutice le vei simti imediat.
Persoanele cu un apetit mare pot manca pana la un kilogram de pepene la inceputul zilei si unul la pranz. Astfel, vei scapa de senzatia persistenta de foame si vei consuma o cantitate mult mai mica de alte alimente.
S-a descoperit ca unele substante din pepenele galben au efect de echilibru asupra sanatatii unor glande cu secretie interna. Compozitia sa ii confera calitati diuretice, laxative, si de regenerare a tesuturilor. De aceea, pepenele galben este indicat in oligurii (scaderea cantitatii de urina), constipatie, hemoroizi, guta, reumatism sau litiaza. Praful obtinut din semintele de pepene galben, este benefic in problemele digestive.
Pepenele galben reprezinta o sursa foarte buna de Vitamina A, care este foarte importanta pentru vedere si pentru o piepe sanatoasa. Este o sursa bogata de Vitamina C, un antioxidant important si de potasiu. Mai exact, un castron cu pepene galben contine ceva mai mult decat necesarul zilnic recomandat de Vitaminele A si C.
Alegerea si pastrarea pepenelui galben
Cand cumparam pepeni galbeni alegem pe cei care sunt grei pentru dimensiunea lor si nu au nici un sunet atunci cand sunt agitati. De asemenea, ar trebui sa aiba un miros proaspat, parfumat si nu de fermentat sau supramaturat. Evitati orice fruct zdrobit sau cu pete moi. Cei necopti pot fi lasati sa se coaca intr-un loc ferit de umiditate, apoi se pastreaza in frigider.
Modalitati de a include pepenele galben in alimentatie
- adaugati in piureuri, cereale si salate
- pepene galben cu prosciutto ca aperitiv
- puneti pepene galben in salata de fructe pentru o aroma intensa
Valori nutritionale pentru un pepene galben de marime medie
Calorii: 48 Kcal
Grasime: 0,1 g
Proteine: 1.1 g
Fibre: 1 g
Glucide: 6,6 g
Calciu: 11 mg
Magneziu: 11 mg
Fier: 0,3 mg
Vitamina C: 21,8 mg
Vitamina E: 0.1 mg
Vitamina B3: 0.2 mg
Vitamina B5: 0.1 mg
Vitamina B6: 0.2 mg
Vitamina B9: 8 mg
Indice glicemic: Mediu (56-69)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu